Luhtakuusio

Pedicularis palustris

 pedicularis-palustris-ssp-palustris2  pedicularis-palustris-ssp-palustris3

Päivämäärä:
23.6.2006

Löytöpaikka:
Oulu, Letonniemi

Kasvupaikka:
Merenrantaniitty, ruovikon juuressa

Lisätietoja:
Oulussa luhtakuusiot ovat eteläisen kesäluhtakuusion (ssp. palustris) ja pohjanluhtakuusion (ssp. borealis) välimuotoja. Jälkimmäinen on niukkahaarainen ja sen kukissa on tumma, hiukan alahuulta pitempi ylähuuli.

Suomessa kasvaa kolmaskin luhtakuusion alalaji, syysluhtakuusio (ssp. opsiantha), joka on runsashaarainen ja korkea, mutta jonka kukat ovat pieniä (14–17 mm) ja joka aloittaa kukintansa vasta heinäkuun lopulla. Kesäluhtakuusion kukat ovat suurehkoja (18-22 mm).

Kaksi jälkimmäistä kuvaa on otettu Lännennokassa Raahessa 4.7.2015, ja ne edustavat selvästi kesäluhtakuusion alalajia.