Isoketosilmäruoho

Euphrasia stricta var. brevipila

Päivämäärä:
21.7.2010

Löytöpaikka:
Haukipudas, Kiviniemi

Kasvupaikka:
Merenrantaniitty.

Lisätietoja:
Silmäruoholajit ovat vaikeita määrittää.

Ketosilmäruoholla on kaksi suomalaista muotoa. Isoketosilmäruoho kukkii elo-syyskuussa, sillä on ainakin 6 nivelväliä kukinnon alapuolella, haarat pystyt, lehdet kirkkaanvihreät ja terävähampaiset.

Toinen suomalainen muoto, hentoketosilmäruoho (Euphrasia stricta var. tenuis) kukkii kesä-heinäkuussa, sirkkalehdet kukinta-aikana jäljellä, 3-5 nivelväliä kukinnon alapuolella, niukkahaarainen, kukka suuri, sinipunainen. Oulussa tosin kausivaihtelua kahden muodon välillä ei ole havaittavissa. Ketosilmäruoholla on lehtien alapinnalla ja verhiössä suurennuslasilla näkyviä nystykarvoja, joita jäljempänä kuvattavilla lajeilla ei ole.

Perämerensilmäruoholla (Euphrasia bottnica) on leveät, kellanvihreät, melkein kaljut, tylppähampaiset lehdet, teriö on pieni, verhiön pituinen, kellanvalkea. Harvinainen.

Oululaisella pohjansilmäruohon muodolla, pohjanlahdensilmäruoholla (Euphrasia frigida var. baltica) on myös tylppähampaiset, harvaan pitkäkarvaiset lehdet, teriö verhiötä hieman pitempi, valkoinen tai violetinsävyinen (usein ylähuuli sinipunainen, alahuuli valkoinen), kukinnon alapuolella 2-4 nivelväliä.

Tanakkasilmäruoho (Euphrasia nemorosa) on runsaasti haarova, harmahtavan vihreä ja runsaskarvainen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s