Luhtavirmajuuri

Valeriana sambucifolia ssp. sambucifolia

  

Päivämäärä:
7.7.2012

Löytöpaikka:
Oulu, Letonniemi.

Kasvupaikka:
Lehtomainen merenrantametsikkö, lehtipuustoa.

Lisätietoja:
Lehtovirmajuurella (Valeriana sambucifolia) kasvaa Oulussa kasvaa kahta eri alalajia, eli luhtavirmajuurta ja merivirmajuurta (Valeriana sambucifolia ssp. salina). Merivirmajuuren varsi on tummanvioletti, luhtavirmajuurella vihreä. Luhtavirmajuurella on 2-5 paria lehtiä, merivirmajuurella 6-8.

Kolmannen alalajin, karvavirmajuuren (Valeriana sambucifolia ssp. procurrens) levinneisyys on huonosti tunnettu. Sen varsi on pitkäkarvainen, samoin lehdykät ovat alta pitkäkarvaiset; rönsyt ovat yli 10 cm pitkät, kun ne lehtovirmajuurella ovat n. 4 cm ja merivirmajuurella lyhyet ja maansisäiset.

Rohtovirmajuuri (Valeriana officinalis) on eri laji, joka kasvaa Etelä-Suomessa. Sen varsi on usein punertava, lehdet 6-10 pariset. Päätöliuska ei ole sivuliuskoja leveämpi, kun taas lehtovirmajuuren alalajeilla päätöliuska on usein muita leveämpi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s