Rohtovirmajuuri

Valeriana officinalis

rohtovirmajuuri-valeriana-officinalis2  rohtovirmajuuri-valeriana-officinalis3  rohtovirmajuuri-valeriana-officinalis4  rohtovirmajuuri-valeriana-officinalis

Päivämäärä:
19.7.2012

Löytöpaikka:
Pyhämaa, Vintri.

Kasvupaikka:
Merenrantakallio.

Lisätietoja:
Rohtovirmajuuren varsi on usein punertava, lehdet ovat 6-10 pariset, päätöliuska ei ole sivuliuskoja leveämpi, kun taas lehtovirmajuurella (Valeriana sambucifolia) päätöliuska on usein muita leveämpi ja lehtiä on 2-8 paria. Rohtovirmajuurella ei myöskään ole maarönsyjä, kun taas lehtovirmajuurella on.

Oulussa kasvaa lehtovirmajuuren alalajeista sekä luhtavirmajuurta (Valeriana sambucifolia ssp. sambucifolia), että toista alalajia, merivirmajuurta (Valeriana sambucifolia ssp. salina), jonka varsi on tummanvioletti, luhtavirmajuurella puolestaan vihreä. Luhtavirmajuurella on 2-5 paria lehtiä, merivirmajuurella 6-8.

Kasvin kolmannen alalajin, karvavirmajuuren (Valeriana sambucifolia ssp. procurrens) levinneisyys on huonosti tunnettu. Sen varsi on pitkäkarvainen, samoin lehdykät ovat alta pitkäkarvaiset; rönsyt ovat yli 10 cm mittaiset, kun ne lehtovirmajuurella ovat n. 4 cm ja merivirmajuurella lyhyet ja maansisäiset.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s