Etelänkeulankärki

Oxytropis campestris ssp. campestris

etelänkeulankärki-oxytropis-campestris-ssp-campestris


Päivämäärä:

27.9.2016

Löytöpaikka:
Närsholmen, Gotlanti, Ruotsi.

Kasvupaikka:
Kuiva ja avoin rantanummi.

Lisätietoja:
Gotlannissa kasvaa kahta eri keulankärkeä, etelänkeulankärkeä ja arokeulankärkeä (Oxytropis pilosa), joista jälkimmäinen on paljon yleisempi.

Arokeulankärki on 15-40 cm korkea, etelänkeulakärki puolestaan 5-20 cm korkea; etelänkeulakärjellä hentokarvaiset lehdet kasvavat ruusukkeena, arokeulankärjellä pitkäkarvaiset lehdet kasvavat varresta.  Arokeulakärjen verhiönhampaat ovat teriön torven pituiset, etelänkeulakärjellä n. 2 mm.

Suomessa kasvaa etelänkeulankärjen alalajia idänkeulankärkeä (Oxytropis campestris ssp. sordida) Pohjois- ja Itä-Suomessa. Idänkeulankärjen pohjoisen muodon kukkien venho on violetinsävyinen, eteläisen kellanvalkoinen.

Etelänkeulakärjen ainoa esiintymispaikka Gotlannissa on Närsholmenin niemellä.

Tunnelmia:
Kasvin löytäminen oli todellinen onnenpotku. Syyskuu oli jo loppupuolella, eli etelänkeulankärjen kukkimisaika oli hyvinkin ollut jo lähes kuukauden verran ohi. Närsholmenissa oli aluetta esittelevä infotaulu, jossa oli maininta kasvista, ja päätin pitää silmäni auki siitä huolimatta, että kasvin löytäminen kukkivana olisi epätodennäköistä. Vietimme Närsholmenissa pari tuntia, ja lähdimme auringonlaskua ihailtuamme pois. Parkkipaikalle kävellessä kasvi osui silmiini silloin, kun en enää etsinyt sitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s